Corelațiile scorului de somn cu postul intermitent, nivelurile medii de stres, minutele de intensitate – folosind datele mele personale, date reale

Unul dintre pilonii esențiali pentru o viață sănătoasă cu o durată de viață crescută este…SOMNUL.

Somnul este influențat de mai mulți factori și am fost curios să aflu dacă există o corelație între scorul meu de somn și postul meu intermitent, nivelul mediu zilnic de stres, minutele mele zilnice de intensitate cauzate de diverse activități sportive.

Notă:

Relația dintre scorul de somn, postul intermitent, nivelul de stres și minutele de intensitate este un subiect complex. Cercetările în aceste domenii sunt în curs de desfășurare, iar concluziile pot varia între studii. Iată o prezentare generală bazată pe cunoștințele existente până în 2023:

Scorul somnului și postul intermitent:

Unele studii au sugerat o potențială legătură între postul intermitent și îmbunătățirea somnului, în special în ceea ce privește ora mesei și ritmurile circadiene ale corpului. Cu toate acestea, dovezile nu sunt în întregime consecvente, iar răspunsurile individuale pot varia. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili o corelație clară și universală.

Scorul somnului și nivelurile de stres:

Există o relație bidirecțională bine stabilită între stres și somn. Nivelurile ridicate de stres pot contribui la tulburări de somn, cum ar fi dificultăți de a adormi sau de a rămâne adormit. Somnul slab poate accentua stresul. Gestionarea stresului prin diverse strategii, inclusiv tehnici de relaxare și activități de reducere a stresului, poate avea un impact pozitiv asupra somnului.

Scorul somnului și minutele de intensitate:

Activitatea fizică regulată, inclusiv exercițiile de mare intensitate, a fost asociată cu o calitate mai bună a somnului. Angajarea în activitate fizică poate ajuta la reglarea ritmurilor circadiene și la promovarea bunăstării generale. Cu toate acestea, momentul exercițiului, diferențele individuale și alți factori de stil de viață pot influența modul în care activitatea fizică afectează somnul.

În cele din urmă, pot spune că este important de menționat că răspunsurile individuale la acești factori pot varia, iar corelațiile pot fi influențate de alți factori de stil de viață, de condițiile de sănătate sau de diferențele individuale.

Întreaga analiză, întreg studiul, îl poți găsi în engleză, la următoarele link-uri:

Mai jos găsiți și o parte din concluziile studiului:

Compararea scorului de somn cu orele de post:

În ianuarie, se pare că a existat o corelație moderată între scorul meu de somn și orele mele de post, adică atunci când aveam mai multe ore fără să mănânc, scorul meu de somn creștea. Dar această corelație în februarie a fost una slabă și, luând în considerare ambele luni, corelația este foarte slabă.

Compararea scorului de somn cu nivelurile de stres:

În ambele luni corelația este foarte slabă.

Compararea scorului de somn cu minutele de intensitate:

În ianuarie, totalul meu de minute de intensitate a fost de 1638, iar în februarie de 2266 de minute. În ceea ce privește corelația scorul de somn și minutele de intensitate, corelația generală este slabă. În ianuarie există o corelație liniară pozitivă foarte slabă și în februarie văd o relație liniară pozitivă moderat puternică între două variabile, adică când am fost mai sportiv, somnul meu a fost ceva mai bun.

Cuvinte finale:

În cele din urmă, sunt fericit că am obținut aceste informații bazate pe propriile mele date de sănătate și fitness pe care le adun zilnic. Este prima mea astfel de analiză!

Această mică cercetare a fost, de asemenea, un exercițiu bun să-mi antrenez abilitățile în zona de date, folosind instrumente/platforme populare precum Snowflake, Microsoft Azure, Google Looker Studio, Anaconda Notebooks.

Link către raport:

https://lookerstudio.google.com/reporting/e53540fd-e339-4a02-a507-06152964a057

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *