Obiectiv îndeplinit: am certificarea B1 la limba germană

Mi-am îndeplinit un mare și vechi obiectiv. Am aflat săptămâna aceasta că am trecut examenul de certificare Goethe la limba germană nivelul B1 (nivel intermediar) , un obiectiv vechi, umbrit și oprit de pandemie dar care anul acesta a revenit în prim-plan. 

certificare-goethe-B1

Cu toții avem minim o ”restanță” la vreun obiectiv anume. ”Restanța” mea era limba germană.

Niciodată nu e prea târziu să ne luăm ”restanțele”. Dacă obiectivul mai e de interes și de actualitate, trebuie doar să-ți faci planul și să te apuci de treabă.

Bunăstarea individuală este dată de individ. Consider că e important de înțeles că dacă așteptăm ca statul să ne îngrijească sau ca altcineva să ne ridice, să ne salveze sau mai știu eu ce, e clar că jucăm cartea necâștigătoare și nu vom avea un viitor prea plăcut. Soluția e să ne educăm constant, să ținem pasul și mai ales să fim curioși, setați și însetați înspre cunoaștere zilnică.

Revenind la limba germană: nu am avut nevoie de ea și nu am nevoie de ea, nu lucrez cu ea, nu mă lovesc de ea dar de când mă știu am avut planuri, obiective pe care le-am și îndeplinit, pe unele mai devreme, pe altele mai târziu, iar limba germană a fost una din ”restanțele” mele. Eram și sunt convins că un nivel mediu de limbă germană îți deschide ușa spre și mai multe oportunități. 

După terminarea facultății am avut o tentativă timidă de a învăța germana folosind aplicația Duolingo. A fost un oarecare start dar, neavând un plan bine pus la punct, am rămas doar cu o suită de cuvinte învățate, nimic mai mult. Totodată cochetam cu ideea de a începe cursurile de germană organizate la Centrul Cultural German, dar din nou, nici o acțiune în acest sens.

Apoi în februarie 2019 am fost în Germania pentru câteva zile și am revenit de acolo extrem de motivat să-mi reiau obiectivul de a învăța germana și de data asta cu o finalitate. Voiam să îmi iau ”restanța” 🙂

Îmi amintesc foarte clar care a fost declanșatorul: eram în stația de metrou din Nürnberg și având nevoie de puțin ghidaj, am întrebat în engleză o persoană aleatorie care m-a surprins cu calitatea englezei sale. Atunci am hotărât că trebuie să știu și eu 2 limbi străine cel puțin la un nivel mediu. Are, n-are sens, așa am început 🙂

Am venit acasă și m-am pus să învăț singur și să învăț ce trebuie să învăț. Știam doar câteva cuvinte, cam cât știu acum în arabă 🙂 

Am încercat mai multe cărți, site-uri, aplicații și cred că aceasta a fost partea cea mai grea: să găsesc sursa sau sursele cele mai potrivite pentru stilul meu de învățare și pentru obiectivul meu. Îmi propusesem să sar niște pași și să nu încep cu primul nivel A.1.1, ci cu 2 nivele mai în față, adică A.2.1. Curajoasă decizie 🙂

Am reușit să-mi creez bazele singur, învățând silitor până noaptea târziu săptămâni la rând. Am aplicat la Centrul Cultural German unde am reușit să iau testul de încadrare la A2.1.

Ca idee, la Centrul Cultural German există cursuri extensive (2 întâlniri săptămânale timp de 3 luni) și cursuri intensive (întâlniri zilnice timp de 1 lună). 

Cursurile sunt structurate pe nivele, astfel: 

  • A1, nivelul introductiv (cu cursuri separate de A1.1 și A1.2)
  • A2, nivelul de bază (cu A2.1 și A2.2)
  • B1, nivelul intermediar (cu B1.1, B1.2, B1.3)
  • B2, nivelul post-intermediar (cu B2.1, B2.2, B2.3) 
  • C1, nivelul autonom (cu C1.1, C1.2, C1.3)
  • C2, nivelul nativ (cu C2.1, C2.2, C2.3, C2.4)

Pentru mai multe referințe, aici găsiți linkul către Centrul Cultural German din Cluj-Napoca.

Cursul de A2.1 a fost intensiv, a durat o lună, cu lecții zilnice, aproximativ 3 ore pe zi, seara după muncă. A fost crunt. Râd când îmi amintesc că bazele mele erau așa de ”solide” încât în prima oră nu am înțeles când mi s-a zis să întorc pagina. Prin urmare efortul suplimentar pe care trebuia să-l depun a fost intens. Dar mie îmi plac situațiile de genul, mă încarcă cu putere și mă ambiționează.

A urmat apoi cursul extensiv de B1.1 (am mai sărit un pas că…de ce nu?), apoi cel de B1.2 și apoi a venit pandemia care mi-a încurcat planul de a-mi lua certificarea B1 în 2020. 

Apoi a urmat o perioadă de pauză de 2 ani. O perioadă cu prea puține interacțiuni în limba germană.

În decembrie 2022 am inclus Certificarea B1 în obiectivele mele pe 2023 așa că în aprilie m-am înscris la cursul extensiv B1.3 (nu a fost ușor după 2 ani de pauză) iar apoi în iulie am dat examenul de certificare și zilele acestea am primit răspunsul. Am luat 77%. În simulare luasem nota 81% și inițial mi-aș fi dorit să îmi egalez această notă dar, examenul a fost dificil, peste așteptări și deja nu mai aveam pretenții de notă, voiam să fie de trecere.

Cu împlinire și maximă fericire pot spune că e un obiectiv îndeplinit!

Planul a fost că mă opresc la B1 deci de acuma e important să-mi găsesc metode să-mi îmbunătățesc germana sau cel puțin să nu regresez prea mult.

Spor la îndeplinit “restanțe”! 

Ce surse au funcționat pentru mine:

2 thoughts on “Obiectiv îndeplinit: am certificarea B1 la limba germană

  1. Cu un B1 deja poti merge in Germania sau Austria si in maxim 1 an esti fluent, eu asa am facut. Cand auzi dialectul vienez, iti vine sa plangi, dar iti trece repede, il prinzi in cateva saptamani.

    Dupa aia, seriale, muzica si carti. Incepi cu carti simple, de copii, si urci gradual. Inca un an de asta si poti lucra cu oricine, in germana, fara nicio problema. E o limba mult mai usoara decat pare. Eu la 23 de ani am inceput de la 0 si la 28 nu mai aveam nicio problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *